side 1459243 640Kantklossen is een techniek die wordt gemaakt door het vlechten en draaien van draad die op klossen is gewikkeld. Naarmate het werk vordert, wordt het werkstuk op z'n plaats gehouden met naalden in een kantkloskussen. Een patroon waarop de punten staan waar moet worden geprikt, bepaalt de plaatsing van de naalden.

Kloskant is ook bekend als "kussenkant" (omdat het op een kussen is bewerkt) en als "botkant" (omdat vroeger klossen van been of ivoor werden gemaakt).

Techniek

Kantklossen kunnen worden gemaakt met grove of fijne draden. Traditioneel werd het gemaakt van linnen, zijde, wol, of later katoenen draden, of zelfs met edelmetalen. Tegenwoordig is het gemaakt met een verscheidenheid aan natuurlijke en synthetische vezels. De belangrijkste gereedschappen om kloskant te maken zijn een kussen, klossen, spelden en naalden. Voor combinatiestukken hebben we ook een haaknaald nodig, zeer fijne kantsoorten vereisen zeer fijne haken. 

Hoed als kantkloswerkOorsprong

Kantklossen is ontstaan ​​uit vlechtwerk in het 16e-eeuwse Italië. Genua was beroemd om zijn vlechtwerk, daarom is het niet verwonderlijk dat net in deze stad kloskant werd ontwikkeld. Het reisde samen met de Spaanse troepen door Europa. Grove werkstukken van met goud en zilver omwikkelde draden of gekleurde zijde werden geleidelijk fijner, en later werd gebleekt linnengaren gebruikt om zowel het vlechtwerk als de randen te maken.

Het maken van kloskant was gemakkelijker te leren dan het uitgebreide snijwerk uit de 16e eeuw, en de gereedschappen en materialen voor het maken van linnen kloskant waren niet duur. Er was een kant-en-klare markt voor kloskant van alle kwaliteiten, en vrouwen in heel Europa namen al snel deze ambacht over. Het zorgde immers voor een beter inkomen dan spinnen, naaien, weven of andere textielkunsten. Kantklossen werd opgericht in liefdadigheidsscholen, hofjes en kloosters.

 

Kant in Brugge

Brugge en kant zijn van oudsher onlosmakelijk met elkaar verbonden. De behendige handen van duizenden vrouwen en meisjes hebben de Brugse kant wereldfaam opgeleverd. Ooit was een kwart van alle vrouwen in Brugge kantwerkster. Vandaag de dag is het nog steeds mogelijk om traditionele Brugse kantwerksters aan het werk te zien in het kantcentrum

 

bekijkkloskant